Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 23/3/2018


Την Πέμπτη 22/3 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης είχε συνάντηση εργασίας με την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται στο Δήμο μας. Στο περιθώριο της συνάντησης υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Νέες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στο Μανιτοχώρι Κυθήρων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 510.000€ (με το ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ θα δημοπρατηθεί άμεσα από το Δήμο Κυθήρων με την τεχνική επίβλεψη του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων. 
Η μελέτη για το έργο αυτό εκπονήθηκε την περίοδο 2002-2003 από τη Δημοτική Αρχή Αρτεμίου Καλλίγερου. Το έργο είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί το 2002 από τη Γ.Γ. Αθλητισμού μέσω του Προγράμματος "Ελλάδα 2004-Δίκτυο Προπονητηρίων" και η σχετική μελέτη έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. με την απόφαση 278/2004, ωστόσο το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα μια πλήρως ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη για ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο να παραμείνει αναξιοποίητη επί σειρά ετών. Το 2015 η Περιφέρεια με το Δήμο αποφάσισαν να συνεργαστούν για την επικαιροποίηση των μελετών, τη λήψη όλων των αδειοδοτήσεων και τη χρηματοδότηση του έργου. Η τεχνική υποστήριξη καλύφθηκε από το Δήμο Κυθήρων, ο οποίος ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο την πλήρη ωρίμανση του φακέλου. 
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χώρου άθλησης στον οικισμό «Μανιτοχώρι» Κυθήρων και περιλαμβάνουν:
  • Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ
  • Κατασκευή χώρου υπαίθριας άθλησης με όργανα εκγύμνασης (gym park)
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων για άλμα εις ύψος
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων για άλμα εις μήκος
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων για σφαιροβολία
  • Κτίριο αποδυτηρίων με ειδικά διαμορφωμένο χώρο εξυπηρέτησης Ατόμων Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ)
  • Κτίριο με χρήση ως αναψυκτήριο
  • Περίφραξη
  • Ηλεκτροφωτισμός
  • ‘Ο,τι γενικά κριθεί απαραίτητο ως συνοδό έργο της δραστηριότητας.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπως έχουν προταθεί, πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (γήπεδο καλαθοσφαίρισης). Ο σχεδιασμός των υπόλοιπων αθλητικών εγκαταστάσεων έγινε βάσει των οδηγιών του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). 
Η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση θα είναι η πρώτη πλήρως αδειοδοτημένη αθλητική υποδομή στο νησί και για πρώτη φορά θα κατασκευαστούν στα Κύθηρα πιστοποιημένοι χώροι προπόνησης και άθλησης για τα υποχρεωτικά αθλήματα όσων επιθυμούν να εισαχθούν στις γυμναστικές ακαδημίες και τις στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές αίροντας μια χρόνια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε επί σειρά ετών τη νεολαία του νησιού. 
Επιπλέον η Περιφερειάρχης με το Δήμαρχο συζήτησαν διεξοδικά για θέματα πολιτικής προστασίας με βάση και την εμπειρία των έντονων φυσικών φαινομένων που έπληξαν το 2017 την Αττική και συμφώνησαν ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου πολιτικής προστασίας σε κεντρικό επίπεδο, καθώς οι δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι πεπερασμένες, ενώ η σύγχυση αρμοδιοτήτων δημιουργεί προβλήματα συντονισμού που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με εκ βάθρων αναδιοργάνωση του όλου συστήματος.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχός μας μετέβη στην Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συναντήθηκε με τον Ακόλουθο Άμυνας Πλοίαρχο κ. Tim Ferns RN, με τον οποίο συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της προγραμματιζόμενης για το τέλος Ιουλίου εκδήλωσης για τους νεκρούς Βρετανούς του HMSGloucester, στην οποία θα παραστεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.