Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Παν.Μελά για τα Αντικύθηρα, 13/12/2013

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει στους κατοίκους των Αντικυθήρων, η διακοπή  της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νησιού με τον Πειραιά και την Κρήτη»
Πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους των Αντικυθήρων. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νησιού με τον Πειραιά και την Κρήτη.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι, είναι υποχρεωτική η σύνδεσή τους με τον Πειραιά, καθώς όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες, με τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται, ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.
Ακόμη, η σύνδεση με τον Πειραιά είναι απαραίτητη, αφού, εκατοντάδες Αντικυθήριοι διαμένουν στην Αττική και δεν μπορούν μέσω Νεάπολης να μεταβαίνουν στο Νησί, διότι αυτό έχει μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλο οικονομικό κόστος, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάνε οι πολίτες.
Η Νεάπολη απέχει από την Αθήνα 370 χλμ. και το πλοίο «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» αναχωρεί, από Νεάπολη προς Αντικύθηρα, στις 8.00 το πρωί, μόνο κάθε Δευτέρα. Άρα, οι κάτοικοι του Νησιού, για να μεταβούν στα Αντικύθηρα, έχουν και επιπλέον κόστος παραμονής σε ξενοδοχείο.
Επίσης, η σύνδεση των Αντικυθήρων με την Κρήτη (Κίσσαμος) είναι υποχρεωτική, διότι η τροφοδοσία του Νησιού, το οποίο δεν διαθέτει ούτε φούρνο, γίνεται από την Κρήτη (Κίσσαμο).
Ακόμη, μεγάλος αριθμός συγγενών των οικογενειών Αντικυθηρίων διαμένει στην Κρήτη (Κίσσαμος) και δεν θα μπορούν να έχουν επικοινωνία.
Επιπλέον, εδώ και μήνες, το Νησί των Αντικυθήρων υπάγεται ως προς την ηλεκτροδότηση στη Δ.Ε.Η. Κισσάμου. Άρα, πως θα μεταβαίνει συνεργείο από την Κίσσαμο για να επισκευάσει βλάβες του δικτύου;
Η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νησιού με Πειραιά και Κρήτη φέρνει το Νησί δεκάδες χρόνια πίσω και το οδηγεί σε μεγάλη υποβάθμιση, αφού, από το 1950 λειτουργεί η γραμμή Αντικύθηρα –Πειραιάς.
Στο Νησί τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά τους θερινούς μήνες και τώρα, με συνθήκες αποκλεισμού, θα εξαφανιστεί. Τον τελευταίο καιρό, το Νησί δεν έχει ούτε Αγροτικό Ιατρό.
Γι αυτό, επιβάλλεται να γίνει επανασύνδεση του Νησιού ακτοπλοϊκά με Πειραιά και Κρήτη, ώστε να μην υποστούν οι κάτοικοι τόσες σοβαρές συνέπειες, που θα έχουν σχέση ακόμη και με την Υγεία και τη Ζωή τους.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα προβείτε στην επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής των Αντικυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη (Κίσσαμο), ώστε να μην δημιουργηθούν πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα στους κατοίκους του Νησιού;
13-12-2013                             

ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ                                                    ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ